In Memoriam Ruben Karsters

Om een blijk van medeleven achter te laten kunt u onder het bericht klikken op de link naar het condoleanceregister.

Zijn anderen u reeds voorgeweest dan kunt u hun intekeningen lezen door op de namen te klikken.

Treft u in het bericht of bij de condoleances onjuistheden of ontoelaatbare zaken aan, dan doet de redactie van Beri hierbij het verzoek om dit zo snel mogelijk door te geven zodat wij dit meteen kunnen corrigeren. Gebruik hiervoor de contactpagina.
U kunt erop rekenen dat velen u hiervoor dankbaar zullen zijn.

In Memoriam Ruben Karsters

Paramaribo 7 maart 2013

Ruben Karsters

geboren Paramaribo 22-5-1941
overleden Paramaribo 5-3-2013

Ruben Karsters, bekend als één van de mooiste portretkunstenaars, is overleden. Hij is 71 jaar geworden. Karsters heeft meer dan een halve eeuw gewijd aan kunst en kunstonderwijs. Hij is gisteren, 5 maart, heengegaan.

Zijn werken maken deel uit van de nationale kunstcollectie van de staat. Ook in het Nationaal Museum en in kunstcollecties van Suriname, Europa, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten van Amerika. In het Stedelijk Museum in Amsterdam zijn eveneens werken van Karsters te vinden.

De kunstenaar heeft in meer dan zeventien landen in het Caribisch gebied, Latijns-Amerika, Afrika, Azië, Europa en Noord-Amerika geëxposeerd. De op 22 mei 1941 in Paramaribo geboren artiest was een autodidact. Hij was dol op knutselen. Op zijn twaalfde had hij de kunst van tekenen, waardoor hij werd uitgenodigd om zich aan te sluiten bij een groep van drie oudere kunstenaars. Op zijn dertiende begon hij lessen te geven aan kinderen tussen de acht en dertien jaar. Zijn eerste geslaagde olieverfschilderij maakte hij op zestienjarige leeftijd.

Voorkeur portretten
Karsters behoorde tot de meer traditionele generatie schilders. Hij bewonderde de stijl van de oude meesters van wie de invloed duidelijk terug te vinden is in zijn eigen stijl. Hij had een duidelijke voorkeur voor portretten. De kunstenaar werkte voornamelijk in olieverf op doek, maar heeft ook successen geboekt met pastel, potlood en zelfs balpen.

Behalve als scheppend kunstenaar, heeft Karsters een onschatbare bijdrage geleverd aan het onderwijs en de opleiding van de kunst studenten in Suriname. Sinds 1970 was hij kunst leraar en docent. Hij gaf niet alleen les op veel middelbare scholen, maar ook op de pedagogische instituten. Van 1968-1970 was hij directeur van het Cultureel Centrum in Paramaribo. Van 1981 tot 2006 was hij verbonden aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs eerst als adjunct-directeur (tot 1984) en later als docent Beeldende Kunst

Namens de nabestaanden:
beri.nl

Meersorgh Uitvaartzorg
Meenhuis Uitvaartzorg - Persoonlijk afscheid nemen
Caresz Uitvaartzorg
Surinaamse Huizen Net - vakantie en huurwoningen in Suriname
Un-Sani Uitvaartverzorging
Kenstar Music
Julian With
Aflegvereniging EzechiŽl, uw steun en toeverlaat
Antyesthi Uitvaartzorg
rollo